Lisa over the Top logo

Toon huid optie staat aan! Je krijgt misschien bloot te zien.

Toon optie

Borsten voortgang

21 november 2019: laatste pre-hormonen foto die ik kon vinden

Deze foto is 21 november 2019 of eerder gemaakt; ik kan het niet precies bepalen. Hij is gemaakt om de voortgang vast te leggen van mijn IPL behandeling. Ik kan me nu niet voorstellen dat ik ooit zo veel borsthaar heb gehad.

Borsten voor hormonen

Borsten voor hormonen

27 september 2021: Voor lavendel/tea-tree olieën

Hier ben ik een maand of drie bezig met het officiële hormonen behandeling. Mijn borsten waren enorm snel opgekomen; ik liep jubelend rond met groeipijnen. Dit zal vooral te maken hebben met de testosteron-blockers, die ik voorheen niet gebruikte.

Online las ik dat lavendelolie en 'tea-tree oil' invloed hebben op borstgroei1. Ik ben altijd in voor een experiment en besloot deze olieën toe te passen. Deze foto nam ik vlak voor dit experiment, om later te zien of er voortgang te bespeuren is.

Deze foto wordt niet getoond, 'Toon huid' optie staat uit.

Borsten voor lavendel/tea-trea olieën

Borsten voor lavendel/tea-trea olieën

27 oktober 2021: Voor progesteron crème

Progesteron heeft veel positieve bijwerkingen, ook bij transgenders (zie dit artikel). Voor mij van belang is dat het de doorbloeding in de borsten verbetert en de vetopslag in de borsten verhoogt. Allemaal goede zaken!

De endocrinoloog wil het echter niet voorschrijven ('het staat niet in de richtlijnen, dus we doen het niet'). Derhalve weer tijd voor een experiment: ik heb progesteron crème besteld en ga het via de huid toepassen.

De foto is een momentopname voordat ik hier aan begon.

Deze foto wordt niet getoond, 'Toon huid' optie staat uit.

Borsten voor progesteron crème

Borsten voor progesteron crème

Wat opvalt met de vorige foto is dat de borsten ronder zijn geworden, maar ook kleiner :-(. Ik probeer de schuld te geven aan gewichtsverlies, maar ik ben in deze foto slechts een halve kilo lichter dan in de voorgaande.

14 december 2021: Na progesteron crème

Op 9 december jongstleden raakte mijn progesteron crème op. Ik ben niet onder de indruk van het resultaat. Eigenlijk zie ik alleen maar achteruitgang2.

Deze foto wordt niet getoond, 'Toon huid' optie staat uit.

Borsten na progesteron crème

Borsten na progesteron crème

Veel beter is om echte progesteron te gebruiken, liefst op een manier waardoor de lever omzeild wordt (bijv. zetpillen). Progesteron wordt, evenals estradiol, afgebroken door de lever, waardoor er veel minder dan je inneemt daadwerkelijk je lichaam binnen komt.

In de Verenigde Staten is de effectiviteit ervan allang onderkend, en ik weet dat er in Nederland onderzoek gaande is hierover. Maar ondertussen krijg je (ik) het niet….

Dit experiment staak ik dus. Ik wacht wel op het echte werk.


Update 6-1-'22: Ik heb nu ook geleerd dat progesteron de aanmaak van alveolen of melkklieren in gang zet. Als deze eenmaal aanwezig zijn, dan groeien de borsten niet verder. Het is dus zaak om niet te vroeg met progesteron te beginnen. Online advies is dus na een jaar of drie HRT.


6 januari 2022: Start fenegriek

Deze foto wordt niet getoond, 'Toon huid' optie staat uit.

Borsten bij aanvang fenegriek 4-1-'22

Borsten bij aanvang fenegriek 4-1-'22

Hier is wat nieuws aan de hand: ik verging van de jeuk bij mijn borsten en heb me al dan niet bewust kapot gekrabt. Ik ben te rade geweest bij een vriendin, en die zegt dat dit vaker voorkomt bij HRT en borstgroei. Raar dat ik er niet eerder last van heb gehad. Ik doe mijn uiterste best om niet te krabben, en smeer me in met rustgevende zalf.

Nieuw experiment: fenegriek is ook bevorderend voor borstgroei. Ik ben begonnen met het in te nemen en fenegriek in de borsten te masseren. Dit vervangt de lavendel/tea-tree olie combinatie, waarvan ik niet onder de indruk ben. Ik heb dat van 21 september tot 6 januari gebruikt en heb maar 12 dagen gemist. Hoeveel ik eerlijk toegeef dat het masseren bijzonder plezierig is, heeft het geen effekt voor zover ik kan zien. Het masseren kan ik nu ook met een fenegriek mengsel doen.


Footnotes:

1

Dat lavendelolie en 'tea-tree oil' effekt hebben op borstgroei is middels klinisch onderzoek bevestigd - overigens was dit bij baby's en peuters, niet volwassenen.

2

Ik heb trouw de instructies voor toepassen gevolgd, te weten een kleine hoeveelheid aanbrengen op plaatsen met veel bloedvaten (binnenkant onderarmen, achter knie, in nek). Online kwam ik tegen dat anderen dit direkt op hun borsten aanbrengen.

Maar online zijn er genoeg sites die zeggen dat het gebruik van de crème onzin is, het doet niets. Het bevat namelijk plantaardige progesteron dat een slap aftreksel is van het echte spul. Ik laat me hierdoor overtuigen. Uiteraard staat er in de bijsluiter dat je dit lange tijd (maanden) moet toepassen voordat je resultaat ziet, standaard voor elk wondermiddel. Je ziet geen resultaat? Het ligt aan jezelf, je doet het niet fanatiek genoeg.