Lisa over the Top logo

Toon huid optie staat aan! Je krijgt misschien bloot te zien.

Toon optie

Vegan Curry


Dit is werk in uitvoering!
Maar het kan geen kwaad om de tussenstand te tonen.


Voor een Private Dining gelegenheid in het Fruitcafé heb ik een keer vegan curry gemaakt. Dit viel goed in de smaak en een dierbare vriend vroeg om het recept.

Het probleem met curry is dat het een zeer algemeen recept is met talloze variaties. Er is een bepaalde aanpak voor het recept dat algemeen is, maar je bent totaal vrij om je ingrediënten te kiezen. Mijn eerste poging om het recept vast te leggen liep derhalve uit op onsamenhangende wartaal.

In plaats daarvan, leg ik nu een recept vast zoals ik het op dat moment heb gemaakt. 'Dat moment' is trouwens de tweede keer dat ik het maakte voor een Private Dining gebeuren.

Gebruikte ingrediënten

  • olijfolie
  • mosterdzaad korrels
  • venkelzaad
  • kardamom peulen
  • TODO Ongedefineerde gedroogde vruchtjes waar ik de naam even van moet controleren bij De Kruidenspecialist
  • Curry pasta; scherpte is volledig je eigen keuze. Hier gebruik ik milde pasta, voor mezelf ga ik voor zo heet mogelijk
  • India Kerrie
  • garam masala
  • ui
  • knoflook
  • champignons
  • verse koriander
  • zoete aardappels
  • stukje gember
  • wortels
  • puntpaprika
  • linzen, voorgekookt
  • kikkererwten, voorgekookt
  • Tomatensaus
  • basmati rijst

Dit zijn de groenten die ik deze keer gebruikt heb, geschild:

Geschilde groente

Geschilde groente


De koriander doe je er als aller- allerlaatste bij, anders wordt de smaak helemaal weggekookt.

Dit is de gebruikte basis (ik bedoel hetgeen wat als vleesvervanger dient):

De basis

De basis


Recept

Deze ronde was bedoeld voor drie personen. De foto's geven redelijke hoeveelheden aan hiervoor.

In principe is het voorbereiden, vooral groente snijden, het meeste werk.

Na het snijden neemt het resterende werk zo'n tien minuten in beslag. Het is echter zeer intensief (je roert je een ongeluk), je moet je kop er echt even bijhouden.

Voorbereiding

Snijd de kardamom peulen open en haal de zaadjes er uit. De peulen zelf mag je weg gooien.
Leg de zaadjes enzo klaar in een schoteltje. Het hoeft niet veel te zijn, in totaal twee eetlepels is meer dan genoeg.
Zet ook de kruiden binnen handbereik. Echt, zet alles binnen handbereik.

Spijzen en kruiden

Spijzen en kruiden


Snij de groente in fijne stukjes. De zoete aardappel mag wel ietsje groter worden gesneden.

Schil en rasp het stukje gember. De knoflook is het fijn gesneden, maar voel je vrij om een knoflookpers te gebruiken.

Gesneden groente

Gesneden groente


Verwerken spijzen en kruiden

Doe een redelijke hoeveelheid olijfolie in een wok of vergelijkbare pan. Dit gaat een beetje op gevoel, het moet een beetje meer zijn dan je gewoonlijk gewend bent.
Maak dit loeiheet. Zet gas op maximaal, wacht even totdat de olie echt warm is.

Gooi de zaadjes hierin en ga als een gek roeren; het doel is om de zaadjes te laten knappen, je kan dit horen gebeuren. Een minuutje roeren is meer dan genoeg!.

Gooi de garam masala en India kerrie; ik doe dit op gevoel, maar mik op 1-2 eetlepels per kruid. Roer als een gek een minuut door.

Gooi de uien en knoflook erbij, roer nog intensief door totdat de uien een beetje glazig worden. Het ziet er nu uit als een drabberig goedje, dit is de bedoeling. Het vuur is overigens nog steeds maximaal.

Ui en knoflook

Ui en knoflook


Gooi alle groente erbij (niet de koriander, die komt als laatste), roer vaak voor enkele minuten totdat de groente een klein beetje gaar er uit begint te zien.

Groente erbij

Groente erbij